Porto Carras – Chateau Porto Carras 2009

sortni sastav: limneon, kaberne sovinjon i kaberne fran

prosečna cena: nepoznata

 

Na samom početku, potreban oprez! Da li zbog godina, ili nečeg drugog, čep se bukvalno raspao pod svrdlom štopcigera…

Sat vremena dekantiranja… A onda…

Jako, jako lep nos… Zreo, jasan; uticaj kvalitetnog drveta i tercijarne arome. Sjajan splet… Vanila, onaj miris kutije cigareta koji tako volim, fino upleten u miris nekog plemenitog drveta (kedrovine?), kože i tamne čokolade. Ima tu i kupina i zrelih šljiva, koje se naknadno ukazuju, isprva zamagljeni finom patinom svih ovih godina koje su protekle od berbe do danas.

Veoma bogat miris. Slojevit, jasan, sadržajan, a opet odmeren i elegantan.

I u ustima odlično! Potpuno dosledno onome što je miris tako širokogrudo nudio.

Zrelost. Punoća. Duboki trag zaostalog ukusa. I − u desetoj godini −  potentnost, čvrstoća. Kiseline  vrlo dobre, tanini usitnjeni i ispolirani. Završnici fino nadimljena, podvučena duvanom, mirisom novog kožnog kaiša, bibera i sladića.

Ono što ovde najviše upada u oči – kao neka vrsta dodatne i presudne vrednosti − jeste zapravo odlična integrisanost svih komponenti: očuvane voćnosti, sjajnog uticaja drveta, glatkoći i mekote na nepcima. Svežine, snage, zrelosti i odlične kondicije…

Izdašno, zavodljivo, zrelo.

Seksi. 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.