Kada sam pisao o prvom masterklasu u organizaciji italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE) na kojem sam prisustvovao, na Petrovaradinu, napisao sam da je reč o odlično organizovanom vinskom događaju.
Na moju veliku sreću, i sreću još šezdesetak onih koji su imali privilegiju da prisustvuju masterklasu o vinima Južne Italije – a u režiji iste agencije – pridev odlično nije dovoljan da precizno objasni nivo organizacije ovog veoma zanimljivog i edukativnog teorijsko-praktičnog predavanja.
I ovoga puta kroz vina su nas proveli Barbara Tamburini, jedan od vodećih italijanskih enologa, i Igor Luković, somelijer i urednik magazina i veb-portala Vino & Fino.
U sjajnom ambijentu jedne od Kristalnih dvorana hotela Hajat, uz obezbeđen simultani prevod, bili smo svedoci vrlo detaljnog predavanja i vinima četiri regije s juga Italije: Kalabrije, Kampanije, Pulje, kao i sa Sicilije. I ne samo to: Gospođa Tamburini je svoj deo predavanja iskoristila da nas – kroz kratke filmove i prezentaciju − malo više upozna sa nekim činjenicama o ovim regijama koje se tiču njihove istorije, kulture, tradicije…
Vinski deo predavanja bio je vrlo sadržajan, detaljan i stručan. Mnoštvom informacija o klimi, podneblju, zemljištu i aktuelnim sortama grožđa u navedenim regijama, dobili smo priliku da dosta toga naučimo i steknemo uvid u šarolikost ponude vina i vinskih stilova koje nam jug Italije nudi.
Igor Luković je, sa svoje strane, pomogao prisutnima da se na praktičnom nivou lakše kreću kroz senzorska svojstva degustiranih vina i njihovo uklapanje sa domaćom hranom.
Na samom kraju treba dodati da smo ovom prilikom – od gospodina Đovanija Mafode, direktora kancelarije ICE u Beogradu – dobili i najavu da će 21. februara ove godine u Beogradu biti organizovana Berza vina, koja će predstavljati još jedan korak u promociji italijanskih vina u Srbiji.
fotografije: Nenad Kostić i Perica S. Radović