prosečna cena: oko 1 900 din.
Korisna je – i očito ne slučajna – ova „preporuka dekantirati“ napomena sa zadnje etikete ovog Šapatovog kabernea. Na stranu što je mogla (ja čak mislim morala) da bude napisana mnogo pismenije i smislenije, potpuno je korisna i na mestu.
Naime, dugo sam i uzaludno tražio i čekao bilo kakvo konkretnije oglašavanje mirisa. Sve se završavalo na diskretnim, prestidljivim izvirivanjima, istina prijatnih, tonova sušenog sitnog crvenog voća, lišenih fokusa i karaktera.
Tek sutradan – dešavaju se, jednostavno, takve stvari – dobio sam neki jasniji zvuk, nešto smeliji glas.
Glas koji, posle sveg ovog čekanja, i ne zvuči loše.
Miris i dalje na fonu suvog sitnog voća, iz kojeg danas uspevam da izdvojim šipurak i brusnice. Lep, mek, zreo miris, čvrsto podržan svežinom očuvane voćnosti.
Pomalo sveden, ali prijatan.
Izdašnije je prema čulu ukusa. Daruje ga čvrstinom, intenzivnom svežom, a zrelom voćnošću i finom, skoro sasvim glatkom strukturom.
Otvorite ga ujutru, dekantirajte ga i sipajte uveče, a ostavite dovoljno i za sutra.
Igrajte se malo, drugim rečima. I učite se strpljenju.
A kad smo već kod strpljenja… #OstaniKodKuće.
Izdržite još malo…
Jer, ove dve nedelje su ključne. 😀