cena: 600-700 din.
Ako se ne varam, ovo je prvi rajnski rizling na Zapisima jednog Merloa. Možda i moja omiljena bela sorta. Moj beli kralj. Nepravedno potcenjen.
U devetnaestom veku kao i u prvoj polovini dvadesetog, važio je za najkvalitetniju sortu za proizvodnju belih vina. Posle Drugog svetskog rata, kada većina nemačkih proizvoda biva nepoželjna, proizvođači rizlinga počinju da se dodvoravaju američkom tržištu i pod imenom „rizling“ prodaju slatkasta vina lošeg kvaliteta, što se odrazilo na dalji ugled ove sorte… Nažalost, i u Srbiji ̶ u epohi masovnih vina ̶ razni kvazirizlinzi su doveli do toga da se na ovu sortu danas gleda s podozrenjem.
Kovačevićev rajnski rizling 2013. ima tipičnu, nežnu žutozelenu boju. Ne žuto-zelenu (to bi značilo da je, recimo, prugast 🙂 ) već žutozelenu.
Miris, isprva, sasvim svež, zelenkast, stegnut. Podvučen visokim nivoom kiselina. Očekivano, voćno-cvetni. Breskva i zelena jabuka. Sve to pomalo nedorečeno, stidljivo…
Kiseline i u ustima dominantne, dosta dobro uklopljene u voćnost ukusa, s kojom čine odličnu kombinaciju.
U nekom trenutku, čitava mirisna priča počinje da se razmahuje. Postaje manje zelena, aromatičnija je, uz razvijanje voćnosti (breskve). Kiseline nešto smirenije, prepuštaju mesto cveću i biskvitima.
Zagrevanje u čaši prija i ukusu. Tu je jabuka glavna. Sada sasvim prepoznatljiva. Kiseline ostaju čvrste, dobre. Postojane. Doprinose talasu citrusnih nota.
Završnica voćna, ne baš dugotrajna.
Sve u svemu, sveže vino, nepretenciozno, ali zanimljivo.
Dobar izbor po ovoj ceni.