sortni sastav: merlo 45%, vranac 37% i kaberne fran 18%
prosečna cena: oko 2 500 din.
Ako me sećanje ne vara, ovo je najsvežiji Kamnik koji sam probao. Na trenutak sam se, čak, osetio izneverenim… Nigde one masivnosti, nigde one siline, punoće..
Ipak, samo, rekoh, na trenutak…
Jer, divno se razvija taj miris… Svež je, čvrst i voćkast (kupinasto-višnjast?), znalački zatamnjen valerima čokolade, moke i karanfilića.
Majstorska izvedba plemenitog drveta.
U ustima iznenađuje elegancijom i − ovo shvatiti relativno − lakoćom. Mekoćom i blagošću.
Živahno je, sveže. Krepko. Primetnih, fino isitnjenih tanina. Rascvetalog, dugog zaostalog ukusa, punjenog crnom čokoladom, crvenom paprikom i diskretnim biljnim, pirazinskim šmekom koji me podseća na miris neke oljuštene grane.
Zagrevanje mu donosi malo teškog, likerastog karaktera, neizbežnu alkoholnost makedonskog sunca, pa ga je bolje konzumirati kada je na 15-16 °C.
Sve u svemu, sadržajno, slojevito, nenametljivo, a moćno. Izdašno.
Nekako… raspričano.
Odlično.