prosečna cena: 2 250 din.
Veoma sam se radovao otvaranju ove boce, nestrpljiv da posle, posle neke Dibonisove standardne cenovno-kvalitativne linije, (kaberne fran i barikirani šardone) opišem i DiShiraz, vino koje se po oba gorenavedena parametra izdvaja od ostalih, čineći kategoriju za sebe.
Sasvim lepo se oseća ta zrelost, godine razmahnute u velikoj čaši (obavezna velika čaša!), posle sat i po protezanja u dekanteru.
Potka mirisa je voćna. Umekšana evoliuralim aromama, ali sasvim dobro očuvane svežine produžene mladosti. Sve prekriveno debelim pokrivačem sekundarnih aroma: dubokim, plemenitim, sveprožimajućim mirisima pekmeza, kafe i kedrovine, rekao bih.
Ukus razmrdava čitavu stvar. Prostire pukotinu kroz ovu gustu smesu olfaktornih senzacija: kiseline življe, voćnost jasnija. Bogat naknadni ukus, slojevit i veoma dugotrajan.
Tanini i dalje primetni, kao i alkohol. Ipak, fini su, neometajući, primireni.
Aroma kafe se dugo zadržava u ustima, navlačeći na sebe − još tamnije − nijanse nagorelog drveta.
Kako vreme odmiče, miris alkohola postaje sve glasniji – što pomalo smeta – ali ukus postaje mekši, somotastiji. Sve je intenzivniji i slojevitiji, što doprinosi pomalo likerskom karakteru koji se razvija, naglašavajući punoću ukusa.
Odlično, odlično vino!
Da li sam to upravo opisao najbolji srpski širaz?