sortni sastav: cabernet franc
prosečna cena: 980 din.
Evo, konačno me nekako prolazi lenjost i ovaj praznični splin…
Pilo se – neću da vas lažem − jeste. Pisalo se – neću da vas lažem − nije. Ako, naravno, ne računam “hvatanje beležaka” o vinima, naravno.
Vreme je da se, konačno, nešto od tih beležaka pretoči u tekst…
Ovu godinu (srećna vam bila) započeo sam Dibonisovim kaberne franom, pa je red da tekst o njemu bude taj koji otvara 2016. i na ovim mojim Zapisima.
Mogu vam reći da mi ova godina uopšte nije krenula loše.
Boja ne baš snažna, odmerena, rubincrvena. Tipično franovska.
Izražajan, jasan, vrlo prijatan, zreo miris neke crne čokolade, s visokim procentom kakaa. Tačno mogu da zamislim, dok mirišem ovo vino zatvorenih očiju, kako na omotu te čokolade piše “punjena kremom od zrele višnje”. Jer, zaista, kada ga zanjišem u čaši, kao iz razlomljene čokolade, karakter mirisa počinje da biva sve voćniji, svežiji… Sa njegovog oboda počinju da pristižu i začinske arome, pre svega crnog bibera i nešto diskretnije vanile.
Na jeziku mekano, glatko. Elegantno.
Pun čokoladasti ukus, i on oivičen višnjama.
Kiseline odmerene. Tanini mirni, somotasti.
Alkohol nije previše jak (13,5%). Alkoholnost, međutim – iako mi se isprva nije tako učinilo – vrlo primetna. Prejaka čak, ometajuća. Kvari inače dosta dobar balans, ali istovremeno čitav splet senzacija vuče ka, verujem, svima poznatim Cherry bombonama, kod kojih mi je takođe oduvek smetalo previše onog alkohola.
Aftertejst dosledan, doduše malo bliži aromi samog kakaa nego čokolade. Okićen nekim sitnim, svežim voćem.
Kao što rekoh na početku, sve u svemu − uopšte nije loše. Štaviše, sasvim dobro vino.
Po ovoj ceni, vrlo dobar izbor.