Čokot – Experiment prokupac 2012.

sortni sastav: prokupac, kaberne sovinjon

prosečna cena: 900 din.

exp

Ovo je sjajan primer koliko je vino divna stvar!

 

Nije krenulo baš dobro.

Nakon pola sata u dekanteru, napadan intenzivan miris drveta, uz suve brusnice i višnje. Začini prisutni, diskretni i nadimljeni.

U ustima svežije, s nešto više voća. Smeta pomalo nezgrapna taninska oštrina.

Sve nekako previše mlado, kočoperno, svadljivo. Energično. Previše energično.

A onda se sleglo… Posle oko sat vremena, miris drveta i dalje (pre)jak. Ipak, ukupna slika bitno drugačija: pitomija je, smirenija. Da, nedostaje joj elegancije, ali i nije „slikana“ da bude elegantna, očigledno.

Začina je sada mnogo više, i na nosu i u naknadnom ukusu.

Pritajena, strpljiva slojevitost.

Traži vreme. Traži pažnju. Iskustvo, na kraju krajeva.

Izaziva. Zavarava trag.

Jasno profilisano vino. Veoma karakterno, sasvim svoje. Rađeno bez mnogo kompromisa, što je svakako nešto što veoma poštujem.

Rustično je, neposredno. Još jedan rođak sa sela.

Iako ne bi bio moj prvi izbor kada su prokupci u ovom cenovnom rangu u pitanju,  Experiment prokupac 2012. je  jako dobro vino. Nešto je čemu bih se uvek rado vratio , ali  uz dekantiranje od najmanje sat i po, ako ne i duže.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.