Prošlog četvrtka je u restoranu Panorama zaopčela nova serija večeri posvećenih uparivanju hrane i vina. Vinarija domaćin-gost ovog puta je bila župska vinarija Milosavljević, poznata i kao Villa Vina, na čelu s vlasnikom, dragim i simpatičnim i spontanim čika Milomirom, o kojem sam već pisao u najavi ovog događaja.
Vrlo smeo pokušaj uparivanja srpskih vina s hranom koja je karakteristična za neke druge, rekao bih daleke kulture, pokazao se kao uspešan. Egzotičnom, prelepo serviranom hranom, domaćini iz panorame su nas još jednom podsetili da obed zaista može da bude i spektakl.
Čika Milomirova vina su pokazala da mogu da budu dostojan pratilac hrane širom sveta.
Na samom početku, kao zagrevanje, predstavljena nam je, u paštetu od bifteka, Tamjanika 2013, donoseći prepoznatljivu aromatičnost i svežinu.
Koktel od škampa svojom sočnošću i slašću izmešanom s moćnim kiselinama ispratio je Sauvignon Blanc 2013.
Grilovano povrće pomešano zapečenom mocarelom pratio je Rose 2013, ekstraktivan i aromatičan, malinast i elegantan, napravljen od kaberne sovinjona.
Na kraju, biftek na sečuanski način i barikirani kaberne (plus malo merloa i širaza) iz 2011. godine, duboko i kompleksno vino, protkano izdašnim aromama vanile i zrelog crvenog voća.
Ovom prilikom želim da iskažem zahvalnost svom vinskom drugaru Cviki, zahvaljujući kome se na mom stolu našla i izvesna količina sjajnog barikiranog Villa Vina merloa. Ovo, možda i najbolje čika Milomirovo vino – mekano, snažno i aromatično – nije bilo deo programa, ali… kad imaš druga, imaš sve!