prosečna cena: 1 100 din.
Učestvovao sam u nekoj vrsti neformalne ankete u vezi sa izborom etikete za ovo vino, i bio sam veoma zadovoljan kada sam video da je izabrana ova – blank(o) etiketa – kojoj je otišao i glas iz mog “studija”.
Verujem da je i ova činjenica uvećala nestrpljenje da probam i vino koje iza etikete stoji.
Ono što me je ovde iznenadilo je neka vrsta aromatske preciznosti u smislu sortnosti, što nije uvek slučaj sa ovom vinarijom koja se smelo i – dodao bih − vrlo uspešno poigrava “šašavostima” različitog tipa.
Intenzivan vegetativni miris: paprat i sveže pokošena trava, uz malo špargle, čini mi se, mada sa mirisom špargle nisam baš na “ti”, iskreno. Primetne i reduktivne note.
Na nepcima vrlo osvežavajuće, mineralno. Intenzivne, odlično integrisane kiseline se razlivaju svuda po ustima. Zaostali ukus ispunjava neko zeleno povrće, koje se proteže duž cele, srednje duge završnice.
Vremenom, reduktivni miris u čaši postaje, usled zagrevanja, sve uočljiviji i kvari ukupan utisak.
Zbog toga preporučujem degustaciju na najviše 10˚C.
Između nekoliko sireva iz kragujevačkog Gastrodućana koje sam ovom prilikom uparivao sa Sauvignon blankom, za naredni put bih odabrao onaj neki kozji sa susamom.