sortni sastav: merlo, kaberne sovinjon i vranac
prosečna cena: oko 1 000 din.
Malo zato što je bolje vino, a malo i zbog iskustva koje mi je sugerisalo da treba da budem strpljiviji, Bovinov Alexandar 2017 mi je mnogo više prijao od onog iz 2013.
Zato ću i vama odmah sugerisati najmanje 2-3 sata dekantiranja, a možda i da – zašto da ne – bocu otvorite i ostavite je da prenoći, pa u vinu uživate sutradan.
Ne, nije bilo loše ni prvog dana… Zatamnjen, ali ipak svež, voćan miris crnih ribizli, ljubičica, sveže zarezane grafitne olovke i diskretne vanile; malo pekmeza, ali ne previše ukuvanog, što je česta zamka u koju Bovinova vina znaju da upadnu.
Ipak, u ustima mnogo manje elegancije. Kiseline dobre, svežina očuvana, ali, ipak, tanini hrapavi, nezreli. Nesmireni, dovoljno da pokvare utisak.
Međutim, sledećeg dana, sve dosta bolje. Arome otvorenije, zrelije, izdašnije. I, najvažnije, taninska struktura dovoljno polirana, mnogo miroljubivija.
Sasvim dovoljno za utisak da je Alexandar 2017 jedno veoma dobro svakodnevno vino. Samo polako, strpljivo i planski.
Dajte mu vremena. I vazduha.
Ваши коментари су увек веома сликовити! И лични, а не лажно објективни, и зато их радо читам.
Хвала вам на овом утиску јер сте ме опет заинтригирали за Бовин. Пробајући Бовин на разним винским окупљањима дошао сам до утиска да се у приступу годинама ништа не мења, да вина остају, како рекосте, пекмезаста, уз то, ако се добро сећам, и са за нијансу вишим алкохолом на неким етикетама… То је довело до тога да сам полако почео да их прескачем на дегустацијама, као и неке друге винарије које сам некад отписао… Ви сте у праву. Прави истраживач мора увек све да проба!
Само наставите!
Поздрав,
Саша
Hvala Vam puno, Saša:)