Podrum Aleksandrović – Trijumf Noir 2008.

sortni sastav: pinot noir

cena: 1 250 din. (u vinariji)

zatekst

Dobro sam procenio.

Naime, prilikom nedavne posete podrumu Aleksandrović sam se našao pred dilemom da li da kupim Trijum Noir iz 2008. ili iz 2012. godine. Njihov tehnolog – a moj vinski drug – Darko, vrlo ljubazno i strpljivo mi je objasnio šta je ono što bi moglo da me očekuje u svakoj od ovih boca, napomenuvši da je verzija iz 2012. svežija i modernija od svog starijeg rođaka. Logično.

I tako sam vam se ja odlučio za – 2008!

Kao ljubitelj punijih, nešto „težih“, masivnijih aroma, a i kao neko ko ne mari previše za trendove i modernost, pretpostavio sam da je sazrevanje od 5-6 godina moglo – sa aspekta onoga što ja volim – ovom vinu da donese samo dobro. Bilo je, doduše, izvesnog strahovanja da je možda došlo do lakog pada, ali Darko je bio u pravu. Uz to, „ko reskira, profitira“! J

Iako pino noare izuzetno retko dekantiram, odlučio sam se da ovog „matorca“ malo izvedem na vazduh, zbog godina i mogućeg taloga. Sat vremena, ništa posebno.

S police sam skinuo Ridlovu Pinot Noir extreme restaurant čašu.

I, kao što rekoh na samom početku…

Boja duboka, slojevita.  Manje prozirna nego što sam očekivao.

Miris… sjaaaajan! J Zaista divan. Pun, slojevit. Masivan, kako sam i mislio. Moćan. Pune šake sitnog crvenog voća. Teško se raspoznaju, ali su maline, čini mi se, glavne.

Odlično spakovana kompozicija. Raskošna, a neopterećujuća. Zgusnuta, a sočna. Voćnost u naponu snage. Negde „u daljini“ nešto kolačasto, začinsko. Vanila, ali i još nešto. Nešto sladunjavo.

Ravnoteža između aroma teško da bi mogla biti bolja…

Kiseline neočekivano snažne i osvežavajuće! Moj strah od mogućeg „pada“ se i definitivno pokazuje kao suvišan.

I u ustima raskoš. Temeljno sazidana slojevitost.

Na samom  početku, i ovde iznenađuje svežina… Drvo, ipak, radi svoje. Omekšava strukturu, umiruje je. Prekriva je somotom, glača ivice kiselosti.

Telo sasvim dobro. Balans odličan, baš kao i na nosu. Majstorski odrađen.

Naknadni ukus intenzivan i dugotrajan. Sve je izraženiji uticaj drveta: kokos,vanila, slatki začini.

Završnica osmišljena da ispuni duge pauze između posezanja za čašom.

Sjajno vino, nema šta.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.